Nová literatura pro střední školy 1 učebnice

279  279 

Skladem

Katalogové číslo: 9788073583927 Kategorie: , , ,

Popis

Vzdělávací řada Nová literatura pro střední školy je určena celému spektru žáků gymnázií a maturitních oborů středních odborných škol, kteří chtějí zvládnout středoškolskou literaturu a připravit se k maturitě. Každý díl nabízíme v plné, nebo zkrácené verzi.

Učebnice pojednává o literatuře od nejstarších písemných památek po díla z konce 18. století. Výklad postupuje chronologicky a vlastním informacím o literatuře vždy předchází zasazení do širšího kontextu – výklad k jednotlivým obdobím historie lidské společnosti a umění. Specifikem 1. dílu je úvod věnovaný literatuře, literární vědě a interpretaci uměleckých textů, v závěru pak tzv. literárněvědný základ – přehled základních literárněteoretických pojmů ve vzájemných souvislostech.

V učebnici najdete informace o literatuře starého Řecka a Říma, středověku, renesance, baroka, klasicismu a preromantismu. V každé kapitole je věnován prostor dobovým autorům. Dozvíte se, jak žili, ale především jak uvažovali a vnímali svět kolem sebe a jak se to odrazilo v jejich tvorbě. U vybraných autorů pak nabízíme rozsáhlý rozbor jednoho z jejich děl (vybrána byla především díla, která se často objevují na školních seznamech literárních děl). Rozbor je strukturován a dotýká se kategorií, jež se objevují u maturitní zkoušky (např. postav, vypravěče, kompozice, časoprostoru, jazyka, uměleckých prostředků).

Vedle hlavního výkladu naleznete doplňkové informace, souvislosti a zajímavosti, odkazy na filmové či divadelní adaptace rozebíraných děl a v modrých rámečcích definice důležitých literárněteoretických pojmů, které byly v rozboru použity. Výklad dokresluje bohatý fotografický materiál a u vybraných autorů také komiksy, které s nadsázkou zobrazují klíčové události jeho života či principy tvorby.